Biryani wordt meestal gemaakt bij speciale gelegenheden, ideaal om World Vegan Month mee te vieren dus! Deze kleurrijke versie met Jasmijnrijst, krokante tofu en frisse komkommerdip is 100% plantaardig en heerlijk comfort food voor de herfst.
Ingrediënten
voor 4 personen
220 g Tilda Jasmijnrijst
250 g harde tofu
100 ml kokosyoghurt of een andere vegan optie
3 grote tomaten
1 teentje knoflook
3 el ghee
biryani kruidenmix of currypasta, +/- 50 ml
handje rozijnen
½ komkommer
5 kardemompeulen
5 saffraandraadjes
handje fijngehakte noten
zonnebloemolie
snuf zout & peper
Bereidingswijze
Zet een pan met 200 ml water op het vuur en kook hierin de Tilda Jasmijnrijst met eventueel de saffraandraadjes. Zorg ervoor dat de rijst nog niet helemaal gaar is als je de rijst afgiet.
Doe in een diepe anti aanbakpan 3 eetlepels ghee, een fijngehakte knoflookteen en de biryani currypasta. Laat de geuren even vrij komen in de pan.
Snijd de tomaten in kleine blokjes van ½ cm bij ½ cm en bak kort even met de currypasta. Doe nu ook de (bijna gare) Jasmijn rijst erbij en roer. Voeg daarna de rozijnen, kardemompeulen en saffraandraadjes toe en laat op zacht vuur de smaken samenkomen. Roer er een handje fijngehakte noten door voor een extra bite.
Snijd de tofu in blokjes van 1 bij 1 centimeter en dep ze even droog. Bak ze in zonnebloemolie goudbruin, laat ze even uitlekken op keukenpapier en strooi er een snuf zout overheen.
Snijd ondertussen de komkommer in kleine blokjes en meng met de kokosyoghurt, 5 fijngesneden muntblaadjes, rasp van een ½ limoen en een paar druppeltjes van het sap. Breng op smaak met zout en peper.
Pak een mooie grote schaal en serveer daar de biryani op. Strooi er nog wat verse muntblaadjes overheen en serveer met partjes limoen en pepertjes voor de liefhebber.
Fotocredits: Tilda
Het bericht Recept: Vegan Indiase Biryani met Jasmijnrijst verscheen eerst op Plantaardig.org.